Toen ik moest stoppen met dansen vanwege teveel chronische blessures kwam er in 2008 een Chinees echtpaar op mijn pad. Zij gaven QiGong- en TaiJi-les in Oostenrijk. Ik was niet van plan een opleiding te gaan volgen, maar was zo onder de indruk van wat het met me deed! Ik was ook niet van plan om les te gaan geven, maar zij spoorden mij het eerste jaar al aan om dit wel te gaan doen omdat ik er zelf zoveel van zou leren. Nou, dat klopte. Fysiek en geestelijk ging ik met sprongen vooruit. Van dag en nacht gewrichtspijn ging ik naar praktisch pijnloos en met de bloeddrukpillen kon ik ook stoppen. Het beoefenen van deze vormen is nooit saai; ik leer elke dag weer bij. Zo bijzonder.

Dat bleek ook toen ik Patricia van het Chi Neng Instituut eind 2018 tegenkwam bij een TaiJi Festival. Patricia en de workshop raakten me. Ik was eigenlijk ook nu niet op zoek, maar wel gelijk geïnteresseerd. Een introductiedag in 2019 bevestigde mijn gevoel en ik startte met Level 1. Dat het zo’n uitdagend traject zou worden had ik echter toen niet kunnen bedenken. In 2020 gebeurden er, naast de beperkingen door corona, 3 heftige dingen in de naaste privésfeer. En wat bleek? Op dat moment voelde het beoefenen van Chi Neng QiGong zo fijn. Niet dat de andere vormen die ik al kende niet fijn waren, maar Chi Neng is ‘zachter’ en bracht mij nòg meer naar binnen. Het hield mij in het midden waardoor ik overeind kon blijven.

Inmiddels heb ik het examen instructeur Level 1 in Portugal afgerond (trots) en ik ben enorm dankbaar met deze aanvulling. Het voelt als weer een stukje meer thuiskomen.
Het enthousiasme voor deze vorm geef ik door in mijn lessen. Naast serieus trainen vind ik daarom plezier en lachen ook heel belangrijk.

Kijk op mijn website onder ‘lessen’ voor de lessen op locatie in Barendrecht, maar ook hoe je online mee kan doen. Ik geef op het moment nog even bewust minder les dan voorheen. Om mezelf en de leerlingen ook meer rust, focus en aandacht te geven. Iedereen kan echter meedoen, zeker bij de online les. Niet denken, gewoon doen!

 


Barendrecht | 06 22 93 32  77 | www.JO-qigong-taiji.nl | www.facebook.com/JOqigongTaiji