De grondlegger van Zhi Neng Qigong

Dr. Pang Ming werd september 1940 geboren in China. Hij beoefende al sinds zijn vroege jeugd qigong, taiji en martial arts. Als zesjarige ging hij voor het eerst in de leer bij een qigong grootmeester. Daarna volgden nog 18 andere grootmeesters. Hij leerde zo verschillende qigongvormen en krijgskunsten beheersen en bereikte in alle vormen een zeer hoog niveau.

Dr. Pang Ming is hoogbegaafd wat ertoe leidde dat hij al op zijn negentiende afstudeerde als westers arts. In 1958 studeerde hij als negentienjarige af aan de Medische Universiteit van Beijing en was daarmee een van de jongste westers geschoolde artsen in China.

Direct na zijn afstuderen ging dr. Pang Ming werken als arts, maar gelijktijdig begon hij aan zijn studie Traditionele Chinese Geneeskunde met als specialisatie acupunctuur. Over dit onderwerp schreef hij later negen boeken. In 1962 studeerde hij af en begon hij zijn diepgaande onderzoek naar qigong. Eerst studeerde hij boeddhistische qigong, na 1964 intensiveerde hij zijn studie in de krijgskunsten. Hij heeft vele verschillende daoïstische en boeddhistische teksten onderzocht en daarbij een link gelegd naar zijn westerse en Chinese medische achtergrond.

Tijdens de culturele revolutie in China verbleef dr. Pang Ming vijf jaar in een boeddhistische tempel nabij Beijing. Hier had hij alle tijd om zich zonder afleiding te concentreren op zijn studie van qigong-vormen. Begin 1980 creëerde Dr. Pang Ming Zhi Neng Qigong. Een qigong-vorm die door iedereen beoefend kon worden, omdat zij zeer eenvoudig was en van alle overbodige bewegingen was ontdaan. Alleen de meest effectieve bewegingen uit de verschillende qigong-vormen die hij onderzocht, kregen een plaats in deze medische qigong. De vorm die uiteindelijk bekend werd als Zhi Neng Qigong, is daarom eenvoudig en uitzonderlijk effectief.

Het medicijnloze centrum dat hij in 1991 oprichtte is door meer dan 300.000 patiënten (Dr. Pang Ming noemde ze studenten) bezocht. Zij werkten er aan hun gezondheid door dagelijks uren te trainen. Het effectiviteitspercentage was meer dan 95%. Er zijn meer dan 3000 onderzoeken gepubliceerd in China. In 1998 was Dr. Pang Ming de eerste die een certificaat van waardering ontving van het departement van sport en gezondheid. Van de elf onderzochte qigong vormen is Zhi Neng Qigong als best helende vorm erkend.

In november 1991 richtte dr. Pang Ming het Huaxia Zhi Neng Qigong Training Centre op in Qinhuangdao. Tussen 1992 en 1995 richtte hij ook het Hebei Huaxia Zhi Neng Qigong Research en Recovery Centre op. Alle patiënten die het Centrum bezochten werden volledig gediagnosticeerd en trainden dan een maand lang intensief, waarna de testen herhaald werden. Er zijn meer dan 3000 onderzoeken gepubliceerd in China.

Klik hier voor de link naar een filmpje van Gregg Braden over het centrum in China.

Dr. Pang Ming heeft negen boeken gepubliceerd over qigong. Hij heeft niet alleen Zhi Neng Qigong gecreëerd maar ook het Holistische Hunyuan Principe ontwikkeld. Hij maakt gebruik van het qi-veld (morfogenetisch veld, collectief onderbewuste, Zero-Point field) om Zhi Neng Qigong aan te leren en om patiënten te behandelen.

In 2001 is het Zhi Neng Centrum in China gesloten wegens problemen van de overheid met Falun Gong. Alle vormen van qigong waar meer dan 50 mensen samenkwamen werden verboden. In het Centrum waren duizenden mensen en aangezien er geen uitzondering gemaakt werd moest het Centrum dicht. Dr. Pang Ming is nu officieel met pensioen maar hij schrijft nog steeds en houdt zich bezig met research. Hij is gastspreker in China tijdens diverse conferenties.