Veelgestelde vragen – FAQ

/Veelgestelde vragen – FAQ
Veelgestelde vragen – FAQ 2018-01-05T14:18:45+00:00

Veelgestelde vragen

Meer weten? Neem contact op

1. Wat is Qigong? 2017-11-30T15:40:19+00:00

Het begrip Qigong bestaat uit het begrip Qi en het begrip Gong. Gong staat voor ‘energietijd’ oftewel de door iemand bestede tijd en inspanning. Door energietijd (Gong) ontstaat Gong Fu of Kung Fu: vaardigheid die je verwerft door trainen. Zo’n vaardigheid kun je op elk gebied hebben. Een goede bakker heeft Gong Fu voor broodbakken. Gong Fu heeft dus niet speciaal te maken met krijgskunst, zoals sommige mensen denken.

Qigong is het verleggen van je aandacht van buiten naar binnen door middel van oefening en karakterontwikkeling. Pas als je je aandacht naar binnen richt, ga je jezelf leren kennen en kun je o.a. stress loslaten.

2. Wat is het verschil tussen Chi Neng Qigong en Zhineng Qigong? 2017-11-30T15:42:00+00:00

Zhineng Qigong is de Chinese bewegingsleer die is ontwikkeld door Dr. Pang Ming. De naam van deze bewegingsleer is niet beschermd, iedereen kan zich dus Zhineng instructeur noemen. Iedereen kan ook zijn eigen invulling aan de bewegingsleer geven.

Toen Patricia van Walstijn na haar kennismaking met Dr. Pang Ming in China besloot deze leer naar Europa te brengen, deed zij dat met toestemming van Dr. Pang Ming onder de naam Chi Neng Qigong. Deze in Europa beschermde naam staat voor de bewegingsleer zoals deze door Dr. Pang Ming is ontwikkeld en onderwezen.

Het Chi Neng Instituut blijft zo dicht mogelijk bij de zuivere leer en doet er alles aan om de kwaliteit hoog te houden. We werken hiervoor nauw samen met Teacher Li Hongshi. Teacher Li stond tien jaar aan het hoofd van de ‘Teachers training division’ in het Huaxia Zhineng Centre. In die functie was hij destijds verantwoordelijk voor de training van alle Zhineng instructeurs. Daarnaast was Teacher Li verantwoordelijk voor het ‘Recovery Centre’ en was hij manager van het centrum. De docenten van het Chi Neng Instituut worden regelmatig bijgeschoold door Teacher Li om hun kennis en beheersing van de bewegingsleer zuiver te houden en te verdiepen. Op deze manier is gewaarborgd dat het Chi Neng Instituut staat voor Zhineng Qigong zoals dit destijds in het centrum van Dr. Pang Ming werd onderwezen.

Als je les neemt bij een op deze website vermelde instructeur, kun je ervan uitgaan dat deze instructeur de opleiding bij het instituut heeft voltooid en zich houdt aan de gedragscode van het Chi Neng Instituut. de gedragscode is op te vragen bij het CNI.

3. Wat gebeurt er precies bij de Lift Qi Up en Pour Qi Down (LQU) oefening? 2017-11-30T15:42:31+00:00

De LQU bevordert de doorstroom van qi in je hele lichaam. Kleine klachten verdwijnen vaak snel en je vitaliteit neemt toe. De aandacht tijdens de oefening is op de qi van de natuur, die je via je kruin en voetzolen, eigenlijk via al je poriën diep in je lichaam trekt. Vervolgens vindt het natuurlijke proces van transformatie plaats waarna je de qi die je lichaam niet meer nodig heeft laat gaan. Een constante toename en verversing van jouw qi. Het principe ‘qi volgt aandacht’ is waar het hier om gaat. De vooruitgang zit ‘m in je focus, dus als je de oefening fysiek niet helemaal perfect doet is dat geen enkel probleem voor het resultaat.

‘Qi follows mind’

4. Wat is het verschil tussen level 1 en 2 en kan ik ze door elkaar beoefenen? 2018-01-05T14:26:47+00:00

De belangrijkste oefening van level 1 is de LQU oefening. Bij level 2 is dat de ‘Body & Mind’ (B&M) oefening. Bij de B&M gaat het erom dat je de qi dieper in je lichaam brengt door de 10 onderdelen zo goed mogelijk uit te voeren. Je brengt de qi diep in de gewrichten, de meridianen en de bindweefsels. Dat doe je door je aandacht te richten op de uitvoering van de lokale beweging.

Om de qi dieper in het lichaam te brengen heb je wel eerst voldoende qi nodig! Dus; liever eerst de LQU langere tijd dagelijks beoefenen om je reservoir te vullen en vervolgens de B&M om de qi dieper in het lichaam te brengen. Als je op deze manier traint zal je basisvoorraad qi stabiel zijn en neemt je fysieke en mentale balans toe. Pas nadat je beide oefeningen langere tijd traint en je een stevig basis (qi)niveau hebt bereikt kun je de oefeningen afwisselen naar gelang wat jij nodig hebt in jouw leven.

‘Qi follows movement’

5. Wat wordt er precies bedoeld met ‘karakterontwikkeling’ bij Chi Neng Qigong? 2018-01-05T14:27:22+00:00

Het doel van Chi Neng Qigong is om je volledige potentieel te leven. Zowel fysiek/emotioneel, als mentaal/spiritueel. Dat doen we door onszelf te observeren. Tijdens de oefening leer je dit en na verloop van tijd wordt het een tweede natuur. Je wordt je bewust van wat je denkt en voelt en van je emoties. Doordat je bewuster wordt komt er balans in je emoties en wordt je als bamboe: sterk en flexibel.

Door je training te combineren met persoonlijke groei (of karakterontwikkeling zoals de Chinese leraren het noemen) neemt zowel de kwantiteit als de kwaliteit van jouw qi toe. Alléén trainen versterkt je lichaamsqi, maar ook de qi van eventuele negatieve emoties die je nog hebt. Bewustwording en training gaan dus hand in hand.

‘Stay in the middle’

6. Is een level 1 instructeur beter dan een level 2 instructeur? 2017-11-30T15:45:00+00:00

Helemaal niet. Er zijn geen hogere of lagere levels in instructeurs. Ook geen juniors, seniors of masters. Dr. Pang werd ook Laoshi (leraar) genoemd en in het centrum in China waren 700 leraren. De aanduiding master werd niet gebruikt.

Level 1 of 2′ gaat puur over de methode. In level 1 leer je bepaalde oefeningen om je systeem te openen voor qi en je eigen qi te doen toenemen, in level 2 trek je de qi nog dieper in de meridianen, gewrichten en bindweefsels. In level 3 trek je qi aan door klank en beweging. Logischerwijs beoefen je dus eerst eerst level 1 en dan 2 en 3. het had ook stap 1 en 2 kunnen heten. Het level bij de naam van de instructeurs geeft alleen maar aan dat ze ook gecertificeerd zijn om level 2 lessen te geven. Niet dat ze ‘beter’ zijn. Dr. Pang heeft gezegd dat de vooruitgang in het stabiliseren van de emoties zit en niet in het aantal levels dat men beoefent.

‘Hun Yuan Ling Tong’

7. Waar is de ‘Sway La Qi’ oefening goed voor? 2018-01-05T14:24:17+00:00

Deze oefening is bedoeld om de essentie van Chi Neng Qigong te gaan voelen én is makkelijk te doen voor mensen met fysieke klachten. Omdat de bewegingen eenvoudig zijn hoef je niet na te denken over de uitvoering en ga je het open-close gevoel diep ervaren.

De verbinding tussen jezelf en de natuur wordt sterker, je qi-niveau neemt toe en je hoofd wordt rustig. Het is vervolgens makkelijker om ook tijdens de andere oefeningen de essentie te gaan voelen.

8. Waarom is het Centrum in China er niet meer en waar is Dr. Pang Ming? 2018-01-05T14:26:23+00:00

Het Huaxia Healing Centre in China moest dicht vanwege de problemen van de regering met Falun Gong. Het werd ineens door de overheid verboden om in groepen qigong te beoefenen.

Binnen twee maanden werd het Centrum gesloten. Doordat het centrum dicht ging zijn de (meer dan 700) leraren uitgewaaierd over de hele wereld en wordt Zhineng Qigong nu overal beoefend. Dr. Pang is met pensioen en woont in Beijing waar hij voornamelijk schrijft.

contact