Ik ben Johan de Jong uit de Rijp, Noord-Holland. Hier zijn mijn kinderen en kleinkinderen geboren en hier heb ik gewerkt. Mijn formele werkzame leven in de agrarische-, administratieve-, welzijn- en thuiszorgsector, heb ik inmiddels afgerond. Gedurende de laatste 10 jaar doe ik veel aan lange afstandswandelingen, Santiago de Compostela, Pieterpad, Limesroute, Kloosterloop, 4-daagse van Nijmegen, Kennedymars etc. Deze wandelingen hebben ook mijn interesse voor het schrijven van boeken gewekt, om de ervaringen en inzichten van Mijn Weg te kunnen delen (te vinden via Google onder Johannes de Jong, Boeken).

Sinds 20 jaar hou ik mij bezig met de Chinese bewegingsleer; eerst Tai Chi en later Chi Neng Qigong. Mijn interesse ligt in de filosofie van het Taoïsme, een leer die voortkomt uit de Chinese traditie en door Confucius (551-479 voor Chr) en Lao-Tse (604-507 voor Chr) verder zijn ontwikkeld. De belangrijke principes liggen in het zoeken naar balans met respect en harmonie voor mens en natuur. Uitspraken van Confucius en Lao Tse zijn onder andere; “leg anderen nooit op wat je niet voor jezelf zou kiezen” en “de weg is belangrijker dan het doel”. De weg geeft je de ervaringen en het doel is meer een (voorlopig) eindpunt.

Mijn opleiding tot Chi Neng Qigong instructeur Level 1 en Level 2 heb ik bij het Chi Neng Instituut van Patricia Walstijn gedaan. In deze tijd heb ik naast de diverse workshops ook een 14 daagse reis naar China gemaakt en les gehad van een Chinese Teacher op het eiland Hainan. Het mooie van Chi Neng Qigong is dat iedereen deze op gezondheid en genezing gerichte bewegingen/oefeningen kan doen binnen de fysieke mogelijkheden. De oefeningen werken door op de samenhang tussen lichaam en geest en komen voort uit een eeuwenoude traditie van gezondheidszorg en lichamelijk onderhoud. Door het activeren van de qi van je lichaam raak je verkwikt en voel je je krachtig.


Oost-Graftdijk, De Rijp | 06 53 78 38 50 | jamdejong@quicknet.nl