Docent Chi Neng Instituut

Mijn kennismaking met Chi Neng Qigong begon in 2008, na mijn verhuizing vanwege een nieuwe baan. Met een achtergrond in t’ai chi ch’uan wilde ik eens ‘iets anders’. Dat werd Chi Neng Qigong, meer toevallig dan dat het een bewuste keus was. Maar het klikte! Vooral door de eenvoud en de kracht van de oefeningen, die maakten dat ik al gauw ‘diep’ kon gaan: stil, leeg worden en mentale ontspanning vinden die ik, kennelijk, hard nodig had. Mijn werk bestaat uit veel denken, praten, schrijven. Met een bovenkamer die soms overuren maakt, bood (en biedt!) Chi Neng Qigong mij het tegenwicht dat ik nodig had.

Al gauw ben ik ook workshops gaan volgen, aanvankelijk niet met de bedoeling om de instructeursopleiding te gaan volgen. Maar gewoon omdat ik het heerlijk vond om een weekend lang Chi Neng Qigong te doen, met een groep gelijkgestemden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus na enige tijd heb ik toch besloten te gaan voor het instructeurschap Level 1. En niet lang daarna Level 2.

Enkele van mijn collega’s hadden zich in de tussentijd aangemeld als ‘proefkonijnen’, zodat ik wekelijks mijn vaardigheden in het lesgeven op hen kon oefenen. Die wekelijkse ontspanningsuurtjes Chi Neng Qigong geef ik nog steeds. Wat ik mooi vind om te zien is dat het meer en meer gewoon en geaccepteerd wordt dat dit soort activiteiten als Chi Neng Qigong, maar ook yoga en mindfulness ingang beginnen te vinden, ook bij mijn werkgever. Men begint nu de meerwaarde ervan te zien voor het welzijn van de medewerker.
Voor mij persoonlijk is die meerwaarde van het oefenen: rust, ontspanning, me weer energiek en emotioneel stabiel voelen. Vanuit die staat gaat het mij beter af om dingen helder te zien.


Harry Meesters (1964) is instructeur Chi Neng Qigong Level 1 en Level 2. Hij geeft wekelijks groepsles in Oosterbeek. Gedurende het gehele jaar biedt hij op zondagochtend een ‘pop up’-uurtje Chi Neng Qigong aan, buiten in het park. In het dagelijks leven is hij als adviseur werkzaam bij Vogelbescherming Nederland.