Het is grappig hoe het leven je schijnbaar toch in een aardig rechte lijn (als je alle afslagen even niet meeneemt) naar die plek toe leidt waar je hoort te zijn… Niet zonder hobbels, kleerscheuren en schrammen, maar terugkijkend altijd dezelfde richting uit…

Voor mij is dat alignment. Verbinding met jezelf, met de natuur, met Hemel & Aarde en de energie om je heen. Van daaruit leven, bewegen en in contact gaan met die ander, maar ook dat stapje verder…, van daaruit creëren en manifesteren!…. Ik heb dat altijd gevoeld en toen ik het pad van therapeut besloot te gaan, heb ik prachtige disciplines geleerd die allemaal een deel van dat grotere geheel aanraakten, maar nèt altijd een stukje misten. Zelfs toen ik mij verdiepte in de TCM, Traditionele Chinese Medicijnen, kon ik het niet vinden en pas toen ik de Klassieke Chinese Medicijnen begon te bestuderen begon ik in de buurt te komen…

En toen kwam ik in contact met Chineng Qigong… Zo’n herkenning! Ik voelde dat dit de essentie volledig raakte, en daarmee ook mijn essentie! Thuis. En nóg mooier…., het gaf me instrumenten om het aan anderen te kunnen doorgeven! Mindfulness in beweging. Gewoon om fit te zijn en je lekker te voelen in je vel, maar ook om het leven en het energieveld waarbinnen wij leven, steeds beter te begrijpen….. Het is een geweldige ervaring om dit met elkaar te beleven en voor mij is het mijn missie, mijn diepe passie om dit door te geven!

Mijn leven is sindsdien in een stroomversnelling gekomen, waardoor ik nu woon op een klein landgoedje waar ik een gezond ecosysteem van probeer te maken. Midden in de natuur, met een omgebouwde paardenschuur als praktijkruimte en groepsruimte. De Qigonglessen zijn binnen als het koud is, maar op het grasveld, zo gauw we naar buiten kunnen. Mensen die komen voor therapie of lessen, kunnen de hele dag op het land blijven. Even resetten. Even niets, alleen jij, de schoonheid, de rust en de natuur.

De alignment en de diepe wijsheid waar Chineng Qigong uit voortkomt en waar Chineng Qigong vanuit beweegt, is de basis van mijn leven, van mijn lessen en al mijn andere disciplines.


Françoise Nagel (1964) woont met haar twee honden, twee pauwen, drie parelhoenders en kippen op het landgoed in Heeten, waar zij voor het grootste deel zelf hakt, zaagt en maait. Zij heeft een multidisciplinaire praktijk (www.jinghwa.com) en is Chineng Qigong instructeur Level 1 en 2. Zij geeft les in Heeten in de groepsruimte, op het land en online.