Klik op de link voor de pdf van het volledige artikel: Qigong for prevention, treatment and rehabilitation

Het Chi Neng Instituut biedt via de bij haar aangesloten instructeurs kosteloze ondersteuning bij het herstel na corona. Er worden twee eenvoudige oefeningen aangeleerd (6 min. en 11 min.) ter versterking van de longen en voor de opbouw van kracht en weerstand. Artsen en fysiotherapeuten benadrukken het effect van herstellende oefeningen.

Men ontvangt bij de eerste fysieke of online les een zgn. ‘Chi Neng Qigong pakket’ met audio en video van de oefeningen. De instructeur begeleidt de herstellende patiënt telefonisch of online. Zodra het kan volgt een fysieke les van 45 minuten, waarna men zelf dagelijks verder kan oefenen met audio en/of video. Hierbij een beschrijving van de oefeningen en info voor de deelnemer. Hoe dan ook raden wij aan ook contact op te nemen met een gecertificeerde instructeur voor begeleiding.

Patiënten, fysiotherapeuten en artsen kunnen dit als een welkome aanvulling zien bij de revalidatiebehandeling. Kijk hier voor een participerende instructeur bij jou in de regio en neem contact op.


*Optimaal resultaat
Bij dagelijks (kort) oefenen wordt het immuunsysteem versterkt, verminderen stress en spanningsklachten, worden de hersenen gestimuleerd en wordt de functie van de organen verbeterd. Begin bij de oefening van 6 minuten en doe die drie maal per dag. Als dat goed gaat, kun je één van de drie oefeningen vervangen door de oefening van 11 minuten. Daarna kun je langzaam overstappen naar de oefening van 18 minuten.

De oefeningen
De diverse onderdelen van de oefeningen zorgen ervoor dat de hulpademhalingsspieren in de nek gaan ontspannen. Dat is nodig want deze hebben tijdens de ziekte overuren gemaakt. Je longen komen in beweging, waardoor ze gestimuleerd worden. De longvliezen, borstkas en de tussenribspieren worden opgerekt waardoor de doorstroom van bloed en de afvoer van lymfe verbetert.