Van een student van een instructeur kreeg ik een bijzondere vraag die ik met jullie mag delen. Wat hij heeft meegemaakt stemt mij dankbaar dat ik Chi Neng Qigong doorgeef en een ervaring als deze wens ik iedereen toe.

Instructeur Leen schrijft me:
‘Een leerling van me kampt met een depressie. Chi Neng helpt hem goed, samen met het aanpassen van zijn dieet en sinds kort ook therapie. Een paar weken geleden gebeurde iets met hem dat ik niet kan verklaren.

Hij heeft een soort wakende droom gehad die heel veel over zijn depressie vertelde. Het was alsof hij het depressieve gedeelte van zijn psyche ontmoette. In zijn droom omarmde hij een lelijk creatuur die hij opeen of andere manier herkende als een deel van zichzelf.

Hij is al een tijdje bezig om zijn inner vision te trainen en heeft me al een paar keer over mooie resultaten verteld. Mijn vraag is of je bekend bent met dit fenomeen en of er over geschreven is.’

In zijn eigen woorden:
“Ik zou wel willen weten hoe het kwam en waar het vandaan kwam. Ik was niet echt in een meditatieve toestand het boek van Teacher Li aan het lezen en las iets over innerlijk zicht geloof ik. Ik zat onderuitgezakt, deed enkel mijn ogen even dicht en begon met focussen op mijn hersenen (wat ik altijd doe als ik innerlijk zicht oefen, maar ik wilde alleen maar iets uitproberen, niet echt gaan mediteren). Deze keer gebeurde er iets compleet anders, per ongeluk zo voelde het, de ‘wakkere droom’ was er, superhelder, eerst zwart-wit, daarna in technicolor zo fel, 3d bijna, ik kon me erin verplaatsen/bewegen, beslissingen maken, zag mezelf niet, alleen mijn armen, dus ik keek door mijn ogen denk ik. Het was niet alleen dat het me iets heeft uitgelegd, ik heb ook sterk het idee dat het iets in gang heeft gezet (dus die grimmige persoon een knuffel gegeven en met een stralende lucht laten zien en langs een weiland fietsen). Alsof ik heb gecommuniceerd met mijn lichaam en/of geest, in beeldentaal.”

Mijn antwoord:
Ik ken het fenomeen. Het is een moment dat alle overtuigingen en aannames opgelost zijn ‘Disappear’ ‘Fa sa’. De monkeymind houdt zich rustig en ook het onderbewuste is totaal ontspannen en protesteert niet. Een moment van totale helderheid en inzicht.

Meestal gebeurt dit juist op zulke onverwachte momenten. Maar het heeft zeker te maken met de training die je al hebt gedaan. Als het ware de voorbereiding, door innerlijk zicht te oefenen en de fysieke training. En dan, op een onbewaakt moment heb je ineens toegang tot alle informatie. Hoe het zit en wat er nodig is. Bij jou in beeldentaal, bij een ander meer in horen of weten. Dat maakt niet uit en is persoonlijk. Je zou het een moment van verlichting kunnen noemen.

Het zijn de momenten van diepe dankbaarheid die je voor altijd met je mee kunt dragen en waaruit je kunt putten op momenten op je leven dat het je helpt. In Chi Neng termen zou ik zeggen dat je volledig in verbinding staat met de natuur en het krachtige qi-veld van Dr. Pang. Een pareltje, zo’n ervaring…

Hartelijke qi-groet,
Patricia.